Ilmainen toimitus yli 70 € ostoksille | Toimitus 1-3 päivässä

4,9

Rajalangaton vai rajalangallinen robottiruohonleikkuri?

Tässä artikkelissa käymme lävitse rajakaapelilla ja ilman rajakaapelia toimivien robottien eroja ja kelle suosittelemme mitäkin.

Markkinoille on tullut ilman rajakaapelia toimivia malleja, joiden liikkuminen pohjautuu pääsääntöisesti GPS-paikannukseen.

Tarkoittaako tämä sitä, että rajalangalliset robottileikkurit ovat historiaa?

Ei tarkoita, vaan rajalangallisille roboteille on yhä jatkossakin paikkansa.

Rajakaapeli on edelleen luotettavampi, tarkempi sekä edullisempi tapa rajata toiminta-alue, vaikkakin GPS-paikanteiset mallit tarjoavat kokonaan uudenlaisia ominaisuuksia.

Kotirobon vinkki:
Ilman rajakaapelia toimivat mallit
sopivat paremmin teknisesti orientoiduille sekä uusimmasta tekniikasta kiinnostuneille.

Rajakaapelilliset mallit puolestaan sopivat paremmin yksinkertaisempaa ja luotettavampaa tekniikkaa etsiville.

Robottiruohonleikkuri ilman rajakaapelia (GPS)

Eri merkkien rajalangattomat robotit käyttävät paikantamiseen hieman erilaisia teknologisia ratkaisuja. Yhteistä näille kuitenkin on, että ne pohjautuvat pääsääntöisesti GPS-paikannukseen.

GPS-paikannus ei kuitenkaan ole tarpeeksi tarkka, joten robotit hyödyntävät sen tukena muitakin tekniikoita, kuten esimerkiksi kameraa tai erilaisia navigaatiomajakkoja. 

Nurmialueen reunojen määrityksessä GPS-mallit eivät pysty samalle tarkkuudelle kuin rajakaapelilliset mallit. Tyypillisesti GPS-mallien tarkkuus on noin 2–5 senttimetriä.

Paikannusjärjestelmä tuo mukanaan myös älyä sekä lisäominaisuuksia, kuten nurmialueen tarkemmat leikkuuasetukset sekä kiellettyjen alueiden määritys karttaan esimerkiksi trampoliinin kohtaan.

Ilman rajalankaa toimivat mallit ovat myös hieman nopeampia ottaa käyttöön, koska erillistä kaapelia ei tarvitse asentaa, vaikkakin alue pitää niillekin opettaa.

Edut:

 • Nopeampi käyttöönotto: rajakaapelittomissa malleissa alueen rajat opetetaan robotille esimerkiksi ajamalle ne lävitse. Tällöin käyttöönotto tapahtuu hieman nopeammin kuin rajakaapelillisten mallien
 • Tehokkaampi leikkuu: koska GPS-teknologiaa hyväksikäyttävät mallit tietävät sijaintinsa, ne myös tuntevat alueen tarkemmin ja tietävät kuinka pajon mistäkin osasta nurmikkoa on leikattu ja täten pystyvät tehokkaampaan leikkuuseen
 • Enemmän lisäominaisuuksia: edistyksellisempi teknologia mahdollistaa hienompia lisäominaisuuksia, kuten eri alueiden tarkempi leikkuuasetusten säätö tai kiellettyjen alueiden opetus robotille.

Haitat:

 • Kalliimpi hinta: edistyksellisempi tekniikka maksaa enemmän ja tästä syystä rajakaapelittomat mallit ovat keskimäärin kalliimpia
 • Eivät ole yhtä tarkkoja: GPS-pohjainen alueen määritys ei ole yhtä tarkkaa kuin fyysinen rajakaapeli ja ajoittain signaali voi olla hieman heikko. Tästä syytä esimerkiksi trimmattavaa nurmen reunoille voi jäädä vähän enemmän.
 • Vaativat hieman teknistä osaamista: käyttöönotto tapahtuu yleensä mobiilisovelluksen avulla ja se vaatii hieman teknistä valveutuneisuutta

Katso tästä valikoimamme rajakaapelittomat robottiruohonleikkurit

Robottiruohonleikkuri rajakaapelilla

Rajakaapelillisia robottileikkureita on ollut markkinoilla jo pitkään ja kyseinen teknologia onkin luotettava, eikä GPS:n katveet pysäytä leikkuuta. Tyypillisesti rajakaapelien avulla robotti tunnistaa nurmialueen reunat senttimetrin tarkkuudella, jolloin niiden toiminta on tarkkaa.

Rajakaapelillisten robottien käyttöönotto vaatii hieman enemmän työtä kuin rajakaapelittomien robottien. Rajakaapelin asennus maahan on kuitenkin yksinkertainen sekä suoraviivainen projekti, jossa ei tarvita juurikaan teknistä osaamista. 

Rajakaapelia on helppo myös hienosäätää asennuksen jälkeen. Leikattavan alueen isommat muutokset vaativat kuitenkin aina rajalangan katkomista sekä liittämistä.

Rajakaapelin vaurioituminen esimerkiksi talven aikana lumen aurauksen takia, saattaa aiheuttaa hieman pään vaivaa, vaikkakin katkoskohdan löytää nopeasti siihen suunnitellun työkalun avulla.

Hinnallisesti rajakaapelilliset mallit antavat tyypillisesti hieman enemmän vastinetta rahalle.

Edut:

 • Tarkempi: rajakaapelin avulla robottiruohonleikkurin alueen pystyy määrittämään tarkemmin, senttimetrien tarkkuudella.
 • Luotettavampi: asennus vaatii yleensä hieman enemmän aikaa, mutta kun rajakaapeli on maassa niin rajakaapelilliset mallit toimivat luotettavasti
 • Edullisempi: Rajakaapelilliset mallit ovat yleensä hieman edullisempia, koska niiden tekniikka ei ole niin edistyksellistä ja täten kallista

Haitat:

 • Käyttöönotto hieman työläämpi: rajakaapelillisissa malleissa käyttöönotto on hieman työläämpi, koska rajakaapeli täytyy asentaa tarkasti ja kiinnittää huolella maahan. Myös isompien muutosten tekeminen leikkuualueeseen on työläämpää.
 • Rajakaapelin vaurioituminen: rajakaapeli saattaa olla esimerkiksi talven jälkeen poikki ja se täytyy korjata ennen robotin käyttöä
 • Tehottomampi leikkuu: rajakaapelilliset mallit eivät osaa paikantaa yhtä tarkasti sijaintiaan ja täten niiden nurmikon leikkuu on tehottomampaa

Katso tästä valikoimamme rajakaapelilliset robottiruohonleikkurit

Tekstin kirjoittaja:
Ville / Kotirobo.fi

Liity Roboklubiin ja hyödynnä edut

Saat heti 10 € alennuskoodin sähköpostiisi

Alennuskuponki on voimassa yli 100 € tilauksille. Huomioi, että kuponki lähetetään vain uusille asiakkaille.

* indicates required

Logistiikkapalvelut

Maksupalvelut

Kotimainen yritys

Suomalainen verkkokauppa johon voit luottaa

Ostoskoriin käytetyt lahjakortit